Despre noi

Centrul nostru de calificare oferă diplome acreditate fără cursuri  din diverse domenii.

Ce este evaluarea competenţelor profesionale?

Competenţa profesională reprezintă capacitatea unei persoane de a utiliza cunoştinţe teoretice, deprinderi practice şi atitudini specifice pentru a realiza activităţile cerute la locul de muncă.
Evaluarea competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale este procesul de colectare a dovezilor de competenţă şi judecarea lor în raport cu cerinţele standardului ocupaţional/standardului de pregătire profesională.

Înscrie-te acum

Etapele procesului de evaluare sunt:

1. Înscrierea candidatului pentru evaluarea competenţelor

2. Asistarea candidatului pentru realizarea autoevaluării3. Stabilirea unităţilor de competenţă pentru care candidatul solicită evaluarea4. Pregătirea candidatului pentru evaluare5. Planificarea şi organizarea procesului de evaluare6. Culegerea dovezilor de competenţă7. Analizarea dovezilor şi luarea deciziei privind competenţa8. Înregistrarea şi raportarea rezultatelor evaluării9. Eliberarea certificatului de competenţă

Evaluarea competenţelor profesionale reprezintă modalitatea rapidă de recunoaștere şi certificare a competenţelor profesionale dobândite la locul de muncă, prin studiu individual sau alte căi nonformale/ informale, fiind recomandată tuturor persoanelor care știu o meserie dar nu dețin dovada calificării.

Pentru înscrierea la procesul de evaluare este necesar să parcurgi următorii pași:

Pasul 1: Programarea la evaluare

Primul pas către înscrierea la procesul de evaluare și certificare a competențelor profesionale este programarea. În acest sens, poți alege una dintre variantele de mai jos:

  1. Ne poți suna la numărul de telefon 0753491318;
  2. Completează formularul de programare pe care îl găsești în descrierea programului, la secțiunea programări.

Pasul 2: Completarea cererii de înscriere la examen prin care soliciți evaluarea și certificarea competențelor pentru calificarea dorită.

Odată cu cererea, dosarul de înscriere trebuie să conțină:

  • copia actului de identitate valabil;
  • copia certificatului de naștere;
  • copia certificatului de căsătorie (doar în cazul în care ți-ai schimbat numele în urma căsătoriei);
  • copia ultimei diplome de studii.

Pasul 3: Desemnarea unui evaluator și stabilirea programului de desfășurare a procesului de evaluare

În vederea evaluării competențelor profesionale, îți este repartizat un evaluator de competențe profesionale care răspunde de punerea în aplicare a întregului proces de evaluare.

  • Împreună cu evaluatorul trebuie să stabilești:
  • unitățile de competență pentru care dorești să fii evaluat;
  • metodele de evaluare ce vor fi utilizate pentru demonstrarea competenței profesionale (test scris, întrebări orale, observare directă, simulare, portofoliu, rapoarte din partea altor persoane, proiect etc.);
  • data și locația pentru fiecare etapă de evaluare.

Pasul 4: Completarea fișei de autoevaluare

Înainte de intrarea în procesul de evaluare propriu-zis, vei completa o fișa de autoevaluare prin care analizezi, asistat de evaluatorul de competențe profesionale, propria performanță profesională.
În funcție de rezultatul autoevaluării, evaluatorul de competențe profesionale îți recomandă intrarea în procesul de evaluare pentru întreg standardul sau pentru o parte a acestuia ori renunțarea la intrarea în procesul de evaluare.
În situația în care nu dorești acum evaluarea tuturor unităților de competență, acestea pot fi evaluate separat, în timp, pe parcursul mai multor sesiuni de evaluare.

Pasul 5: Susținerea examenului

Examenul constă în susținerea a două probe, una teoretică și una practică, la care se pot adauga diverse documente ce pot demonstra competențele candidatului.

Test scris, de tip grilă, ce va urmări testarea cunoștințelor teoretice.

Proba practică presupune aplicarea de întrebări orale și observare directă în condiții reale de muncă sau simulare. În această etapă se urmărește verificarea deprinderilor practice.

Alte documente ce pot demonstra experiența în domeniu:

  • Raport din partea altor persoane (recomandare);
  • Poze de la locul de muncă;
  • Portofoliu cu lucrări anterioare (dovezi suplimentare solicitate pentru a demonstra veridicitatea experienței profesionale).

Pasul 6: Eliberarea certificatului de competențe profesionale

Procesul de evaluare se finalizează cu obținerea deciziei "competent" sau "încă nu competent" pentru fiecare unitate de competență, în parte, pentru care tu ai candidat în procesul de evaluare.
Dacă ai fost declarat competent, primești un certificat de competențe profesionale pentru unitățile de competență în care ai fost declarat competent.
Certificatul de competențe profesionale se eliberează în termen de cel mult 30 de zile de la evaluare și este recunoscut pe teritoriul României, iar apostilat și în străinătate.

Bun venit la Centrul de calificare Diplome acreditate fara curs - cel mai bun loc pentru a vă dezvolta abilitățile de antrenor! Suntem situați în frumosul oraș Brasov și suntem specializați în evaluarea competențelor profesionale pentru antrenori. La Centrul nostru, credem că fiecare persoană are potențialul de a deveni un antrenor de succes, iar noi suntem aici pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivele.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți